(044) 223-27-26
(095)-283-88-88
(067)-506-16-04
(044) 223-27-26
(095)-283-88-88
(067)-506-16-04
РусскийEnglishУкраїнський
Главная страницаКарта сайтаКонтактная информация
Главная / Новости / Новости недвижимости Украины / Хакери викрадали ключі державних реєстраторів

Хакери викрадали ключі державних реєстраторів


 
21.02.2017

Хакери викрадали ключі державних реєстраторів


 

УКРАИНА, 21 фев. - SV Development. Павло Мороз розповів, як саме влада борется з рейдерством.

У роки, коли падає економіка – зростає злочинність. Стосується це і такого явища, як рейдерство. За даними Міністерства юстиції, кількість рейдерських захоплень за останній час зросла у геометричній прогресії.

В кінці січня голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник розповів про новий вид рейдерства – махінації з реєстрами нерухомості. Всі розуміють, що проблема рейдерства існує і стоїть вона дуже гостро. Залишається відкритим питання, як її вирішити? І чи достатньо тих змін в законодавстві щодо боротьби з рейдерством, які Верховна Рада внесла в кінці минулого року або потрібні все ж таки набагато більш масштабні реформи?

Щоб з'ясувати, як саме працюють рейдерські схеми, НВ Бізнес звернувся до заступника міністра юстиції Павла Мороза, який власне займається боротьбою з ними.

– НАБУ не так давно заявила, що Україну охопила хвиля рейдерства. Чи справді ця проблема так гостро стоїть? Який її масштаб?

– Є хибне сприйняття, що існує масова проблема реєстру, що реєстр зламано і до нього мають доступ якісь зловмисники, які просто переоформлюють об'єкти на ім'я злочинців. Дійсно відбувались так звані DOS-атаки. Перша DOS-атака тривала приблизно дві доби. Дуже тяжко було її відбити. Але останні DOS-атаки були тривалістю одну годину, півтори години. І якщо ми говоримо про роботу реєстрів сьогодні, то вони працюють так, як не працювали ніколи. Що стосується питання втручання в сам реєстр – такого втручання жодного разу не було. Що відбувалось раніше, до прийняття так званого антирейдерського закону, який набув чинності 2 листопада минулого року.

Дійсно, хакери звертались до нотаріусів чи заходили до комп'ютерів нотаріусів або державних реєстраторів, які не відповідали технічним засобам безпеки, і викрадали їхні ключі. І під їхніми ключами вже проводили реєстраційні дії. Були випадки, коли вони відправляли нотаріусу якийсь файл з мультиком і казали: подивись, будь ласка, коли у тебе закінчиться робочий день. А це був троян, завдяки якому викрадався ключ. І під цим ключем у нотаріуса проводилась реєстраційна дія.

Після набуття чинності згаданого закону було введено норму, яка зобов’язує всіх нотаріусів, всіх державних реєстраторів перейти на нові електронні ключі, які відповідають рівню захисту ЄС. Тому що сама реєстраційна дія відбувається на цьому пристрої. І цей пристрій вже видає на комп'ютер результат реєстраційної дії. Іншими словами, хакерським методом зайти на цей пристрій просто технічно неможливо.

– Наскільки на сьогоднішній день велика кількість таких випадків, як сталося минулого разу? Тих же незаконних захоплень майна.

– Ми говоримо приблизно про 60 скарг. Це в десять разів менше, ніж надходило раніше. Станом на сьогодні жодне кримінальне провадження ще не завершилось. Тому що не було ще жодного випадку, коли саме державного реєстратора чи нотаріуса не просто притягнули до кримінальної відповідальності, а посадили за ґрати. Із цих 60 скарг лише три мали ознаки рейдерства. Ми розглянули ці скарги. Перша скарга стосувалась 52 квартир на Харківському шосе. Комісія одноголосно прийняла рішення задовольнити всі ці скарги, скасувати незаконні реєстраційні дії, анулювати свідоцтво на право здійснення нотаріальної діяльності нотаріуса, який провів ці реєстраційні дії, прізвище Буряк. Також було прийнято рішення перенаправити подання на комісію, яка розглядає питання позбавлення цього нотаріуса свідоцтва, для того щоб комісія найближчим часом розглянула цей випадок і позбавила цього нотаріуса свідоцтва на здійснення нотаріальної діяльності.

Доступ цього нотаріуса до державного реєстру було анульовано назавжди. Тобто цей нотаріус вже ніколи не зможе проводити реєстраційні дії. І ми також всі матеріали перенаправимо до правоохоронних органів. За будь-який злочин злочинці мусять понести покарання, яке передбачене законом. Зараз законом передбачено дуже жорстке покарання. Воно навіть жорсткіше, ніж крадіжка. Ця крадіжка відбувається на псевдо-юридичному рівні за допомогою державних реєстраторів чи через залучення державних реєстраторів або нотаріусів. Мінюст свого часу надав величезний кредит довіри нотаріусам, передавши функції державної реєстрації саме нотаріусам, а також районним державним адміністраціям, тобто місцевим органам влади та комунальним підприємствам, які отримали акредитацію.

Замість двох тисяч державних реєстраторів Мін'юсту з'явились десять тисяч абсолютно незалежних реєстраторів. І так трапилось, що серед цих десяти тисяч незалежних реєстраторів виявились злочинці. Виявилось, що є реєстратори, які можуть піти на змову зі злочинцями. Чи просто виявились не дуже професійні реєстратори, котрих ввели в оману. Таких відсоток невеликий. Більшості цих злочинців ми анулювали доступ до наших державних реєстрів та передали матеріали до правоохоронних органів. Але давайте дочекаємось перших випадків, коли їх дійсно буде покарано за ці злочини. І це не просто блокування чи анулювання доступу до реєстру або позбавлення свідоцтва, а саме ув’язнення. Тобто ми говоримо про кримінальне покарання. І я дуже сподіваюсь, що правоохоронні органи зроблять свою справу і цих державних реєстраторів, замовників, організаторів та вигодонабувачів рейдерських захоплень буде покарано.

– Зараз законодавство забезпечує можливість вам нормально функціонувати чи ще потрібно приймати якісь додаткові закони?

– Є така проблема, яку ми хочемо зараз змінити. Коли до комісії надходить скарга на рейдерське захоплення і коли комісія допускає цю скаргу до розгляду, це стає відомо злочинцям. Так стається, коли між датою допуску скарги і датою, коли ця скарга розглядається по суті, триває, наприклад, три чи чотири дні. І цього часу рейдерам достатньо для того, щоб провести майбутні перереєстрації на третіх осіб. Звісно, коли комісія задовольняє скаргу, вона скасовує реєстраційні дії, які зазначені у скарзі. Але нові реєстраційні дії вона скасувати не може, тому що їх там просто немає.

Зараз ми хочемо ввести на законодавчому рівні правову можливість у той момент, коли скаргу буде допущено до розгляду, заблокувати цю сторінку. Тобто ввести заборону на проведення реєстраційних дій до прийняття комісією відповідного рішення за результатом розгляду цієї скарги. В цьому разі у комісії вже не буде необхідності дуже швидко це розглядати. І буде певний період часу. Це не буде довгий період часу, але тиждень для того, щоб сторони з'ясували, що там дійсно відбулось.

– Мін'юст провів своєрідну дерегуляцію у минулому році і передав дуже багато функцій нотаріусам та реєстраторам. Який був позитивний ефект від цього заходу?

– Завдяки цій реформі наша країна піднялася в рейтингу Doing Business від 40 до 60 пунктів. Якщо ви з'ясуєте, скільки коштує один пункт. Я маю на увазі, скільки іноземних інвестицій можна залучити через підняття в цьому рейтингу – це дуже величезна цифра. І воно дійсно варто було того. Але дещо постраждав рейтинг захищеності права власності. Щоб іноземні інвестори почали вкладати гроші в нашу країну, крім Мін'юсту і нашої комісії, мусять почати працювати правоохоронні органи та судова система. Без цього покращити цей клімат просто неможливо.

– Якщо говорити про наші правоохоронні органи, наскільки вони компетентні, на вашу думку, щоб розслідувати злочини такого роду?

– Зараз вже так. Я наголошую на тому, що були внесені зміни до Кримінального кодексу.

– Але чи є там фахівці, які здатні вирішити ці питання?

– Так.

– Є така думка, що рівень людей, які там працюють, дещо відрізняється від рівня тих, які займаються рейдерством.

– Простота цих змін полягає у тому, що було розширено коло осіб, які надають публічні послуги саме з точки зору кримінального законодавства. І до цього кола осіб ми додали державних реєстраторів. Їх там просто не було раніше. Яким чином ми закрили рейдерську схему з реєстрацією? Перше – ми передбачили технічну взаємодію між нашими реєстрами та реєстром судових рішень. Коли до будь-якого державного реєстратора приносять рішення суду, коли він проводить будь-яку реєстраційну дію, він вносить реквізити цього рішення суду в реєстр і це рішення мусить автоматично підтягнутись з реєстру судових рішень. Але ми розуміємо, що зараз технічна взаємодія неможлива через те, що реєстр судових рішень просто технічно не готовий до цієї взаємодії. Тому в перехідних положеннях ми передбачили наступний алгоритм. Якщо до державного реєстратора чи нотаріуса приходять з рішенням суду, він мусить зайти до судового реєстру і переконатись, що це рішення є і воно за змістом співпадає з тим рішенням, яке йому принесли.

Якщо він не знаходить там цього рішення, він зобов’язаний призупинити реєстраційну дію. І лише отримавши від суду офіційний лист, підтверджуючий, що це рішення є, провести цю реєстраційну дію. Якщо він цього не зробить – він злочинець. Якщо він проведе реєстраційну дію, а з'ясується, що цього рішення ніколи не існувало чи воно не співпадає з тим, що йому принесли – він злочинець. Тому що він змушений зараз витримати цю процедуру і провести реєстраційну дію саме за цією процедурою. Так, це трошки довше, але це гарантія, що реєстраційної дії на підставі підробного чи неіснуючого рішення суду не буде. А якщо буде, то реєстратор чи нотаріус – злочинець. От і все.

– Я чув такі оцінки, що насправді неможливо вирішити проблему рейдерства без того, щоб не з'явилося політичної волі у вищого керівництва країни. Є воля чи ні?

– Я знаю, що у нас є дуже величезна політична воля для того, щоб рейдерство як явище в нашій країні просто зникло назавжди. Особисто у мене дуже величезна воля.

– А щодо судової реформи. Здається, вона повільно рухається, якщо рухається взагалі. Коли ми побачимо повне перезавантаження судової системи?

– Цей процес вже розпочато. Вже майже завершились конкурсні відбори суддів до Верховного Суду. На якому вони етапі? Ще їх не обрали, але навесні у нас можуть з'явитись нові судді Верховного Суду. Як тільки ми перезавантажимо Верховний Суд, це вже буде початок, це вже матиме вплив на суди всіх рівнів. Загалом скільки потрібно часу, для того щоб перезавантажити всю судову систему – це 2-3 роки приблизно. І це зумовлено не просто тим, що хтось робить щось повільно. Якщо ви порахуєте, скільки суддів потрібно поміняти, і якщо виходити з того, що кожного дня буде працювати комісія по відбору цих суддів, ви вийдете на термін два-три роки. Це природній термін і його скоротити буде дуже-дуже важко.

Консалтинговая компания "SV Development"

ДобавитьКомментарии (0)



Доска объявлений

Раздел Предложения Добавить
Продажа квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа земли Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Продажа торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда квартир Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда домов, дач Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда офисов Киев (-) Украина (-) Ваш вариант
Аренда торговых помещений Киев (-) Украина (-) Ваш вариант

Наши проекты

 
Район: Киево-Святошинский
 
Количество домов: 6
 
Площадь участка: 0,6 га
 
 
Регион: Киев
 
Тип объекта: Бизнес центр, класс C
 
Площадь: 9 500 кв.м.
 
 
Район: Обуховский
 
Количество домов: 18
 
Площадь участка: 7 га
 
 
Регион: Киевская область
 
Количество домов: 97
 
Площадь участка: 15 га
 

Опрос

В условиях последствий финансового кризиса, куда вкладывать деньги?